Színes zöldségek serpenyőben baconnel

Mit csináljon az ember lánya, ha kiderül, hogy intoleranciás a tojásfehérjére, és a nagy reggeli kedvence a baconös, sült zöldséges omlett már nem opció?! Először is elkezd gyümölcsös kásákat készíteni, majd próbálkozik „szendvicsekkel”, de továbbra sincs ami helyettesítse a jó kis szaftos, baconös, zöldséges omlettet reggelente. Aztán nosztalgiázás gyanánt végül elkezdi csinálni a baconös, zöldséges omlettet tojás nélkül…

Így kezdődött a történetem a reggeli serpenyős sült zöldségekkel, aminek a végén már minden családtagom sorban áll a tányérjával amikor ezt készítem. Ha kapkodós a reggel, akkor már előző este felaprítom a hozzávalókat és légmentes edényben a hűtőbe tárolom. Így reggel csak bedobálom az alapanyagokat a felforrósított serpenyőbe, és pillanatok alatt kész is az ízletes meleg, tojásmentes reggeli.

Ráadásul apró változtatással még az AIP-Paleo vagy a FODMAP diétába is beilleszthető!

Sőt, lehet az ízvilágát kicsit ázsiaisra, magyarosra, vagy az alábbi recept szerint olaszosra is  „hangolni”. Igazi joly joker ez a recept, mert ha marad belőle, csak keverek hozzá egy pár kanál főtt quinoát és hozzáadok egy szelet sült csirkehúst, és máris kész az ebéd.

Hozzávalók:

  • ½ fej vöröshagyma
  • 3 ek oliva olaj
  • 2 szelet bacon
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis marék karfiol
  • 1 kisebb cukkini (kb.100 g)
  • 1 közepes paradicsom
  • ½ marék fodros kel vagy spenót
  • 1-2 csipet oregánó
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A hagymát apróra vágjuk, a bacont felcsíkozzuk, a répát és a cukkinit vékonyan felkarikázzuk, a karfiolt virágaira szedjük, a paradicsomot felkockázzuk és a fodros kelt csíkokra vágjuk.
  2. A serpenyőben az oliva olajat közepes lángon felforrósítjuk, majd a hagymát és a bacon-t megpirítjuk kb 1 percig.
  3. Hozzáadjuk a sárgarépát, karfiolt, cukkinit és paradicsomot. Időnként megkeverve a zöldségeket roppanósra sütjük. Ha szükséges kis oliva olajat adunk még hozzá. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  4. Az utolsó 2 percben hozzáadjuk a felcsíkozott fodros kelt is.
  5. A tűzről levéve megszórjuk oregánóval.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s