Mit csináljon az ember lánya, ha kiderül, hogy intoleranciás a tojásfehérjére, és a nagy reggeli kedvence a baconös, sült zöldséges omlett már nem opció?! Először is elkezd gyümölcsös kásákat készíteni, majd próbálkozik „szendvicsekkel”, de továbbra sincs ami helyettesítse a jó kis szaftos, baconös, zöldséges omlettet reggelente. Aztán nosztalgiázás gyanánt végül elkezdi csinálni a baconös, zöldséges omlettet tojás nélkül…
Így kezdődött a történetem a reggeli serpenyős sült zöldségekkel, aminek a végén már minden családtagom sorban áll a tányérjával amikor ezt készítem. Ha kapkodós a reggel, akkor már előző este felaprítom a hozzávalókat és légmentes edényben a hűtőbe tárolom. Így reggel csak bedobálom az alapanyagokat a felforrósított serpenyőbe, és pillanatok alatt kész is az ízletes meleg, tojásmentes reggeli.
Ráadásul apró változtatással még az AIP-Paleo vagy a FODMAP diétába is beilleszthető!

Sőt, lehet az ízvilágát kicsit ázsiaisra, magyarosra, vagy az alábbi recept szerint olaszosra is „hangolni”. Igazi joly joker ez a recept, mert ha marad belőle, csak keverek hozzá egy pár kanál főtt quinoát és hozzáadok egy szelet sült csirkehúst, és máris kész az ebéd.
Hozzávalók:
- ½ fej vöröshagyma
- 3 ek oliva olaj
- 2 szelet bacon
- 1 szál sárgarépa
- 1 kis marék karfiol
- 1 kisebb cukkini (kb.100 g)
- 1 közepes paradicsom
- ½ marék fodros kel vagy spenót
- 1-2 csipet oregánó
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágjuk, a bacont felcsíkozzuk, a répát és a cukkinit vékonyan felkarikázzuk, a karfiolt virágaira szedjük, a paradicsomot felkockázzuk és a fodros kelt csíkokra vágjuk.
- A serpenyőben az oliva olajat közepes lángon felforrósítjuk, majd a hagymát és a bacon-t megpirítjuk kb 1 percig.
- Hozzáadjuk a sárgarépát, karfiolt, cukkinit és paradicsomot. Időnként megkeverve a zöldségeket roppanósra sütjük. Ha szükséges kis oliva olajat adunk még hozzá. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Az utolsó 2 percben hozzáadjuk a felcsíkozott fodros kelt is.
- A tűzről levéve megszórjuk oregánóval.