A tavasz friss és egészséges gyümölcsei, megbolondítva omlós mandulás pitetésztával.
Tökéletes, és örök párosítás! A rebarbara kissé fanyar íze kiválóan passzol az eper jellegzetes édes aromájával. A rebarbarát, ezt a különleges és napjainkban kissé elfeledett növényt nagyszüleink előszeretettel használták süteményekbe, kompótokba, lekvárokba, hiszen remek vitaminforrás, méregtelenítő, ráadásul alacsony a kalória tartalma.

Ez az inycsíklandó pite tökéletes sütemény családi összejövetelekhez, hétvégi ebédekhez. Tálalhatjuk forrón, a sütőből kivéve, megspékelve egy gombóc vanilia fagyival, vagy kihűlve kókusz-tejszínhabbal a tetején. Én leginkább másnap reggel -ha sikerült néhány szeletet elmenteni- a hűtőből kivéve, egyenesen a formából kikanalazva szeretem.
HOZZÁVALÓK:
A pitéhez:
- 6 g arany-lenmag liszt (1 ek)
- 90 ml víz
- 15 g kókuszreszelék
- 65 g kókuszliszt
- 65 g tápióka liszt (keményítő)
- 45 g darált mandula vagy zsíros mandulaliszt
- 75 g kókuszvirág cukor
- 1 csipet só
- 2 csipet szódabikarbóna
- 100 ml olvasztott kókuszolaj
A töltelékhez:
- 400 g friss eper
- 150 g rebarbara
- 1 ek citromlé
- 8 g tápióka liszt (keményítő)
- 3 ek víz
ELKÉSZÍTÉS:
1. Először készítsük el az epres tölteléket .
2. A rebarbarát tisztítsuk meg a külső rétegétől és vágjuk fel ½ centiméteres darabokra. Az epret vágjuk negyedekre.
3. Egy pohárban a tápióka lisztet keverjük csomómentesre a vízzel. Az epret, rebarbarát és citromlevet közepes lángon egy lábosban forraljuk össze.
4. Amikor már forr, tegyük kis lángra és öntsük bele a tápiókás keveréket majd jól keverjük össze.
5. Vegyük le a lábost a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni.
6. Készítsük el a pitetésztát:
7. Egy kis edényben a lenmagot keverjük össze a vízzel és hagyjuk állni 5 percig.
8. Ezalatt egy nagyobb edényben mérjük ki és keverjük össze a kókuszreszeléket, kókusz lisztet, tápióka lisztet, darált mandulát, kókuszvirág cukrot, szódabikarbónát és a sót.
9. A felolvasztott kókuszolajat jól keverjük el a lenmagos keverékkel.
10. Majd a lenmagos masszát dolgozzuk össze a száraz alapanyagokkal. Használhatunk elektromos mixert is.
11. Fedjük le az edényt és 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni.
12. Ezalatt sütőpapírral béleljük ki a piteformát. Megkönnyíti a dolgunkat, ha kivehető aljú formában sütjük a pitét. Ha pedig egyenesen a formából szeretnénk kikanalazni a süti, akkor nyugodtan használhatunk ramekineket is.
13. Melegítsük elő a sütőt 160°C fokra.
14. A kihűlt tésztát tegyük a formába és ujjainkkal nyomkodva egyenletesen oszlassuk el kb. 3-4mm vastagságban.
15. Süssük a tésztát 6-8 percig, majd a sütőből kivéve 10 percig hagyjuk hűlni, mielőtt megtöltjük az epres-rebarbarás töltelékkel.
16. Tegyük vissza a sütőbe még 10 percig a pitét, amíg a tészta aranybarnára nem sül.
17. A sütőből kivéve rácson hagyjuk kicsit vagy teljesen kihűlni, attól függően, hogy fagyival vagy tejszínhabbal szeretnénk tálalni.