Nálunk nagy családi kedvenc ez a süti. Van, hogy máz helyett lekvárt vagy mogyorókrémet kenünk a tetejére. Mivel sikerült egy helyi termelőtől friss áfonyát vennem, így elkészítettem a nyárias ízvilágú változatát is ennek az isteni finom fánknak.

Hozzávalók
- A fánkhoz:
- 1,5 dkg chiamag (1 evőkanál)
- 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál citromlé
- 2 dkg kókuszliszt
- 2 dkg tápiókaliszt
- 4 dkg kókuszvirágcukor
- 2 csipet útifűmaghéj
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 tk citromhéj
- 2 tojássárgája
- 1,5 evőkanál meleg víz
- 3 dkg felolvasztott kókuszolaj
- A mázhoz:
- 4 dkg áfonya
- 1 ek citromlé
- 1 tk kókuszvirágcukor vagy eritrit
- 2 evőkanál kókuszvaj
Elkészítés
Egy kisebb tálban összekeverjük a chiamagot a két evőkanál vízzel és a citromlével, majd félretesszük.
Egy másik edénybe kimérjük a kókuszlisztet, tápiókalisztet, kókuszvirágcukrot, útifűmaghéjat, szódabikarbónát és citromhéjat.
Magas falú edényben elkezdjük felverni a tojássárgákat gépi habverővel, és lassan hozzáadjuk a meleg, de nem forró vizet, amitől szép habos lesz.
Folyamatos keverés mellett először a cukrot, majd a felolvasztott kókuszolajat is hozzáadjuk.
A gépi habverőt a legalacsonyabb fokozatra kapcsoljuk és a masszához keverjük a beáztatott chiamagot.
Végül kanál segítségével óvatosan beleforgatjuk a tésztába a kókuszlisztes keveréket is.
Kiolajozott fánk sütőformába adagoljuk a tésztát, és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni 10 percet.
Majd 170 °C-ra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt megsütjük.
A fánkokat hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt kivesszük őket a formából.
A mázhoz az összes hozzávalót habverővel vagy késes aprítóval krémesre keverjük, és megkenjük vele a fánkok tetejét.
A receptet megtaláljátok az Ízes élet gasztrobarangoló weboldalán is.
A hátteret megvásárolhatjátok a Fotókellékeknél.