Csokis keksz

Ez az a keksz, ami nálunk rögtön elfogy. Próbáltam már dupla adagot sütni belőle, de akkor se jártam sok sikerrel, mert estére már csak a morzsák csücsültek a kekszes edény alján. Nem is csoda, hogy ilyen kapós, hiszen ki tudna ellenállni ennek a kívül roppanós, belül omlós finomságnak?!

Csoki helyett rakhatunk bele mogyorót, diót, vagy aszalt gyümölcsöt is. De a vaníliát semmiképp ne felejtsétek ki a receptből, mert ahogy egy kedves amerikai ismerősöm mondta; az extra vanília a lelke az igazán finom csokis keksznek.  

.

Ez a recept a klasszikus amerikai csokis keksz (cookies) egészségesebb alternatívája. Ráadásul glutén-, tej-, finomítottcukor- és tojásfehérjementes is!

Hozzávalók:

12-14 darabhoz

  • 75 g darált mandula vagy zsíros mandulaliszt
  • 75 g tápiókaliszt 
  • 2 csipet szódabikarbóna/sütőpor 
  • 2 csipet őrölt vanília 
  • 2 tojássárgája 
  • 1 evőkanál meleg víz (10 g) 
  • 95 g kókuszvirágcukor vagy eritrit 
  • 90 g kókuszolaj felolvasztva 
  • 50 g csokicsepp/csokidarabkák

Elkészités:

Egy edénybe mérjük ki és keverjük össze a darált mandulát, a tápiókalisztet, a szódabikarbónát és a vaníliát.

Egy másik tálban gépi habverővel kezdjük el felverni a tojások sárgáját, majd adjuk hozzá a meleg, de nem túl forró vizet, és addig verjük, amíg szép habos nem lesz. Miközben verjük a habot, apránként adagoljuk hozzá a kókuszvirágcukrot, majd végül a folyékony kókuszolajat is.

Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket, és kanál segítségével jól dolgozzuk össze a tésztát. Legvégül pedig gyúrjuk bele a csokicseppeket is. A tésztát minimum 30 percet szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni.

Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra.

A masszából formázzunk dió nagyságú gombócokat, és helyezzük őket egymástól 2-3 cm távolságra, egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Mivel ez a tészta nem terül túlságosan, ezért, ha laposabb kekszeket szeretnénk, érdemes a tenyerünkkel kicsit ellapítani a gombócokat.

A kekszeket 8-10 perc alatt süssük készre. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s